Kembali

Pertumbuhan PKS dijangka beransur pulih, disokong pakej rangsangan ekonomi, kata PM

KUALA LUMPUR: Prospek pertumbuhan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dijangka kembali pulih perlahan-lahan pada 2021, selari dengan unjuran peningkatan pertumbuhan ekonomi secara keseluruhannya, kata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, pertumbuhan itu akan disokong oleh pelaksanaan pakej rangsangan ekonomi, termasuk Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) bernilai RM150 bilion yang diumumkan pada 28 Jun.

“Fokus PEMULIH termasuklah menyokong perniagaan dengan tujuan utama mengurangkan kos tanggungan majikan, menyokong usaha digitalisasi, memberikan kemudahan bantuan kewangan dan insentif cukai, menyediakan fasilitasi pembiayaan dan meneruskan insentif penggajian yang tentunya akan memberikan manfaat kepada semua PKS,” Muhyiddin.

Selain itu, pelaksanaan pakej rangsangan ekonomi dan Belanjawan 2021 juga dapat membantu PKS meringankan kekangan aliran tunai dan meningkatkan daya tahan perniagaan, tambahnya. 

Muhyiddin berkata demikian dalam ucapan yang dirakam lebih awal untuk majlis pelancaran portal MyAssist MSME dan Minggu PKS Kebangsaan 2021 yang diadakan secara dalam talian hari ini.