Kembali

Sektor kereta api memerlukan kumpulan bakat sekurang-kurangnya 100,000 untuk projek baru yang diluluskan, kata Dr Wee

KUALA LUMPUR: Negara memerlukan sejumlah besar bakat dalam negeri untuk menyokong perkembangan pesat sektor keretapi berikutan kelulusan kerajaan untuk tujuh projek yang akan menambah trek 1.030km lagi ke rangkaian, kata Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Menteri Pengangkutan mengatakan pertumbuhan pesat pengangkutan kereta api memerlukan bilangan pakar yang tinggi, yang terdiri daripada hampir 100,000 profesional, bakat mahir dan separa mahir.

“Jumlah keperluan bakat baru di bidang kereta api adalah anggaran kumulatif oleh operator kereta api dan juga kontraktor yang terlibat dalam projek kereta api, yang terdiri dari perancangan, pembinaan, hingga tahap operasi dan penyelenggaraan,” katanya dalam ucapannya pada pelancaran Program Pembangunan Industri Rel (RIDP) di bawah Program Peningkatan PKS Berprestasi Tinggi Industri dan Strategik (Prestige) di sini pada hari Isnin (19 April).

Majlis tersebut turut dihadiri oleh Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Dr Wee mengakui bahawa kebanyakan syarikat tempatan masih kekurangan kemampuan teknis dan dana untuk terlibat dalam sektor kereta api, kerana memerlukan pelaburan dan kemampuan teknologi yang tinggi.

“Berikutan itu, kontrak bekalan dan penyelenggaraan didominasi oleh syarikat dari China, Siemens dari Jerman, Hitachi dari Jepun, dan juga Bombardier dari Kanada,” katanya.

Katanya, pemerintah akan terus memberikan sokongan dan bimbingan kepada pelaku industri tempatan yang ingin berusaha meningkatkan kepakaran dan kemampuan mereka.

“Di bawah Prestige dan RIDP, syarikat akan diberi tahu bagaimana meningkatkan kapasiti dan kebolehpasaran mereka, dan meningkatkan peratusan kandungan tempatan kepada sekurang-kurangnya 45% untuk beberapa komponen, menjelang 2030.

“Saya dimaklumkan bahawa lapan syarikat telah dipilih untuk program ini, iaitu EMIR Cool Asia Sdn Bhd, RSC Sdn Bhd, ATIQS Sdn Bhd, KTK-DOM Sdn Bhd, Malnaga Sdn Bhd, Majestic Engineering Sdn Bhd, Innoglass Sdn Bhd, dan Interfleet Rail Engineering Sdn Bhd.

“Syarikat-syarikat terpilih akan menjalani program akreditasi internasional, yang merupakan Piawaian Industri Kereta Api Internasional, sehingga mereka layak untuk berpartisipasi dalam proyek kereta api lokal dan bersaing di peringkat internasional. Ini adalah program pensijilan pertama yang diadakan untuk industri kereta api di Malaysia,” kata Dr Wee, yang menambahkan bahawa dorongan lebih lanjut datang dari pemberian yang setara yang diberikan oleh SME Corp, sebuah agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi, untuk membantu syarikat-syarikat ini meningkatkan kapasiti mereka sehingga mereka dapat menghasilkan produk rel yang lebih tinggi.

Syarikat juga akan menjalani Program Latihan Profesional (Safety Rail & Sustainable Rail) dan akan dibantu dalam program peningkatan kapasiti industri yang lebih tersusun dan disasarkan.

“Dengan RIDP, kita akan dapat mengurangkan pergantungan kita kepada pembekal asing, dan pada masa yang sama dapat mengurangkan aliran keluar kewangan,” katanya.

Sementara itu, Wan Junaidi mengatakan industri kereta api telah menyumbang sejumlah RM43.05 bilion untuk ekonomi negara, dan diharapkan dapat menghasilkan 50,000 pekerja mahir menjelang tahun 2030, dengan memperhatikan bahawa projek kereta api yang sedang berjalan merangkumi East Coast Rail Link, MRT2, dan MRT3.

“Pelaksanaan proyek-proyek tersebut diharapkan dapat memberi peluang bagi perusahaan-perusahaan lokal dalam rantai penawaran, terutama dalam bidang teknik, penyelenggaraan, perbaikan, perbaikan, dan pembuatan komponen sistem kereta api,” tambah Wan Junaidi.