Kembali

SME Corp. Malaysia, MIDF tawar kemudahan SMERF

KUALA LUMPUR – SME Corporation Malaysia bekerjasama dengan Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF) untuk memberikan bantuan kewangan kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS), termasuk sektor yang tidak mendapat kemudahan kewangan melalui SME Revitalization Financing (SMERF).

Kolaborasi ini konsisten dalam menyokong PKS sejak bermulanya wabak.

Pembiayaan baharu ini akan membolehkan PKS menguruskan aliran tunai mereka dengan lebih baik sepanjang masa mencuba ini dan memastikan kesinambungan perniagaan mereka.

SMERF, adalah pembiayaan di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (Pemerkasa) yang disalurkan melalui SME Corp. Malaysia dan dilaksanakan oleh MIDF.

Dengan kaedah pembiayaan yang cepat dan fleksibel, produk ini dapat membantu memperkukuhkan perniagaan teras PKS, meningkatkan produktiviti dan mengekalkan pekerjaan.

WhatsApp-Image-2020-09-01-at-17Azizi Mustafa

Skim ini menawarkan jumlah pembiayaan hingga RM250,000 atau hingga 90% dari jumlah kos item yang layak dengan kadar faedah serendah 3%.

Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp, Rizal Nainy berkata, SMERF akan memberi ruang bernafas kepada SME termasuk mikro dalam berdepan situasi ekonomi semasa.

”Pembiayaan ini akan mengurangkan masalah aliran tunai PKS yang berdaya maju dalam menghidupkan dan mencapai matlamat perniagaan, mengukuhkan
perniagaan teras dan kapasiti pembangunan dan keupayaan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Bahagian Kewangan Pembangunan MIDF, Azizi Mustafa berkata, pihaknya menyokong penuh inisiatif bantuan kepada peserta PKS yang terjejas teruk dalam masa sukar ini.

MIDF akan terus memainkan peranan kami dalam menyokong pemulihan ekonomi negara dan membantu PKS sebagai pemacu pertumbuhan, katanya.

Permohonan untuk SMERF akan dibuka kepada PKS mulai hari ini. – MalaysiaGazette